Fonder och stiftelser

Några fonder och stiftelser

För att söka pengar för idéer och projekt av stiftelser eller fonder så är det bra om ni har funderat och pratat om er idé med andra. Det är också bra om ni har skrivit en projektplan där ni förklarar varför, hur och när ni ska genomföra idén. Och vad projektet kommer att kosta. Det är också bra om ni läser mycket information på fonden eller stiftelsens hemsida. Fonder och stiftelser ger pengar till olika teman eller områden, så som kultur, politik, studier eller till idéer för barn och ungdomar. De har ofta också olika regler för ansökan. En del kan ni söka genom att fylla i ett formulär på nätet. En del måste ni skicka in brev till. Vissa fonder kan ni söka pengar ifrån som privatpersoner, men de flesta vill att ni ska vara en förening eller organisation. Om ni inte har en organisation eller förening kan ni alltid kontakta någon som finns och fråga om de vill stödja er idé och vara med i ansökan. Skriv till fonden eller stiftelsen och frågar om det är något ni inte förstår.

Kulturexpressen

För ideer inom kultur och konst. Ni kan söka som privatpersoner och kan få upp till 10 000 kr. Fördelen är att det går ganska fort att få besked och att det går att söka via internet. Ni kan söka när som helst 6 veckor innan projektet startar.

Idén måste genomföras i Malmö och vara öppen för allmänheten.

Läs mer på http://malmo.se/kulturexpressen

Miljöanslaget av Malmö stad

För idéer för att vi ska få en bättre miljö och en hållbar utveckling. Läs mer på:

http://malmo.se/miljoanslaget

Malmö stads projektstöd – för idéer inom kultur

Ni måste som en fristående kulturorganisation i Malmö eller i samarbete med en. Ni kan söka för kulturprojekt med en publik så som konserter, festivaler, utställningar, föreställningar, uppläsningar eller visningar.

Läs mer på: http://malmo.se/Kultur–fritid/Kultur–noje/Kulturstod–stipendier/Projektstod.html

Olof Palmes minnesfond

Kan sökas för antirasistiska projekt och för studier om fred och nedrustning. Senast ansökningsdatum är oftast i mars. Ni kan söka som privatperson och ansökan kan skrivas in på internet. Läs mer på:

http://www.palmefonden.se/palmestipendiet/vad-kan-man-soka-for-stipendier/

Idéer för Livet

För projekt som riktar sig till barn och ungdomar (max 25 år). Exempel läger, idrottsaktiviteter, kulturaktiviteter, utflykter med mera. Ni kan inte söka som privatperson utan måste vara en ideell förening. Ni kan inte söka för löner eller hyror. Ni kan söka på internet. Läs mer här:

http://www.ideerforlivet.se/vad-ar-din-ide/vad-ar-din-ide

Solstickan

För projekt som riktar sig till barn och ungdomar under 18 år eller personer med funktionsnedsättning eller i psykisk ohälsa. Projekten måste vara öppet för personer i hela Sverige. Alltså inte bara lokalt. Ni söker med brev och kan skicka in när som helst.

http://www.solstickan.se/Bidrag/Bidrag/Ansokan/

Allmänna Arvsfonden

För lite större projekt som riktar sig till barn och unga eller till personer med funktionsnedsättningar. Ni kan bara söka som ideella föreningar och det är bra om föreningen har en ekonom som kan hjälpa till. Ni kan söka för löner och hyror. Projekten kräver en lite längre ansökan än ovan men ni kan söka mer pengar. Tar ofta från 6 månader och uppåt att få besked.

Läs mer på: http://www.arvsfonden.se

Forum Syd

För projekt och idéer som berör internationella frågor och global rättvisa. De har flera olika typer av stöd som går att söka. Ni måste vara en organisation. Läs mer på:

http://www.forumsyd.org/Soka-bidrag/sok-bidrag

Moving Sweden

För filmprojekt för filmskapare som är nybörjare. Du kan söka för planering eller för produktion. Det är många som söker och ganska svårt att få. Läs mer på:

http://www.filminstitutet.se/movingsweden

Läs andra listor på fonder och stiftelser här:

http://www.arvsfonden.se/sok-pengar/andra-stodformer

http://www.kulturivast.se/sites/default/files/konst_svenska_fonder_och_bidragsmojligheter.pdf

http://web05.lansstyrelsen.se/stift/StiftWeb/SSearch.aspx

http://malmo.se/Kultur–fritid/Kultur–noje/Kulturstod–stipendier/Stipendier–priser/Malmo-stads-kulturstipendier.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s